Verschillende soorten schroeven

Mensen met twee linkerhanden die geen verstand hebben van klussen zullen verbaasd zijn als ik nu vertel dat niet alle schroeven hetzelfde zijn. Wellicht denken deze mensen dat alle schroeven eigenlijk spijkers zijn die niet ergens ingeslagen worden, maar ergens ingedraaid worden. Die mensen moeten dit artikel even goed lezen, want na dit artikel zal er een wereld voor je opengaan. Vandaag bespreken we namelijk verschillende soorten schroeven.

Bolkop/lenskop/platkop houtschroef

Alleen op het gebied van de houtschroeven zijn er genoeg verschillen te merken. Een bolkop heeft, zoals de naam doet vermoeden, een bolle bovenkant. Ook loopt de schroefdraad niet helemaal door tot de kop. Dit zorgt ervoor dat de kop van de spijker als het ware op het materiaal blijft liggen. Deze schroef gebruik je dus als je de schroef heel zichtbaar wilt laten zijn. Een platkop houtschroef is juist het tegenovergestelde van een bolkop, want de kop van een platkop verzinkt juist in het materiaal, waardoor je hem minder ziet. De platkop heeft ook een schroefdraad dat niet helemaal tot de kop loopt. Een lenskop zit tussen een bolkop en een platkop in. Doordat de kop van deze schroef aan de onderkant een beetje taps toe loopt, valt deze schroef in het materiaal wat voor een fraaie afwerking zorgt. Bolkoppen en lenskoppen hebben vaak een gleufkop, terwijl een platkop verschillende typen koppen kan hebben.

Spaanplaatschroef en gipsplaatschroef

Gipsplaatschroeven en spaanplaatschroeven hebben wel een schroefdraad die helemaal doorloopt tot de kop. Deze schroeven hebben een scherpe punt en kunnen dus makkelijk in houd snijden waardoor voorboren vaak niet nodig is. Dit noem je ook wel zelfborende schroeven. Een spaanplaatschroef heeft een posidriv-kruiskop, terwijl een gipsplaatschroef een Philips-kruiskop heeft. Let dus altijd goed op of je wel de juiste schroevendraaier voor de juiste schroef hebt. Als je hier niet goed op let, dan loop je het risico dat je de schroefkop beschadigt.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply