Houten zonnebril

Waar wij ons normaal bezig houden met grote en veelal robuuste constructies, concentreren we ons vandaag in dit artikel eens op een klein, maar toch een fijne constructie. De houten zonnebril bestaat voor 95% uit hout, maar zonder het metaal dat verschaft wordt uit één van onze partners in de branchegroep, zou er niets terecht komen van deze hype. De mooie roest vast stalen scharnieren die door een slimme handigheid mee veren om de juiste pasvormen te krijgen zijn een knap staaltje ambacht.

De zomerhit van 2014

De houten zonnebril met haar stalen benodigdheden is een ware hit aan het worden in de zomer van 2014. Festivals, stranden, winkelstraten en terrassen lopen er vol mee en praktisch iedere zelf respecterende jongere loopt met een houten zonnebril op zijn of haar hoofd. De strakke maar toch natuurlijke vormgeving is hier voor een groot deel debet aan. Deze vormgeving is namelijk wat deze hype haar klasse en schoonheid verschaft.

De aanbieders komen als paddenstoelen uit de grond en stuk voor stuk geven ze aan dat het hout of bamboe uit Azië komt. Wat ze niet weten is dat het idee van de verende scharnieren puur Hollands is! Ook al is het idee van de houten zonnebrillen uit Amerika komen waaien, de verende scharnieren werden al eerder gebruikt bij verschillende andere zonnebrillen.

De messing verende scharnieren zijn een idee van een Nederlandse ingenieur die zijn inspiratie uit de metaal bewerkingsindustrie heeft gehaald. Daar maakte hij furore door problemen op te lossen door kleine en slimme oplossingen te bieden voor (demontabele) constructies.

Hoelang de hit nog een hit blijft is een vraag die niemand kan beantwoorden. Maar voorlopig lijkt er nog voldoende rek in de markt te zitten en bovendien lijken niet alle aanbieders in staat te zijn om een degelijk product op tafel te leggen. Zij falen in het bewerken van het hout of voegen de verende scharnieren niet toe aan de bril. Het probleem is alleen dat hout wat stugger is dan de andere materialen die normaal gesproken voor zonnebrillen worden gebruikt. Daarom breekt een houten zonnebril sneller als er geen fatsoenlijke scharnieren op zitten.

Leave a Reply